dimecres, 3 de març del 2010

La foto «escandalosa» de Sílvia Morgan

<> La va dedicar als periodistes del «Diario de África» l’any 1959, mentre rodava a Tetuan, ciutat on s’editava l’històric rotatiu en llengua castellana, la pel·lícula «Misión en Marruecos»

Aquesta és la foto que l’actriu de cinema català Sílvia -i escric Sílvia, amb accent a la primera «i», tal com mana la llengua de Pompeu Fabra- Morgan (Barcelona, 1923-Arizona, Estats Units, 2009) dedicà als periodistes del Diario de África, quan, l’any 1959, filmà a Tetuan, ciutat on aleshores jo residia i treballava de redactor al citat rotatiu, la pel·lícula Misión en Marruecos, al costat d’Alfredo Mayo.

D’aquesta foto, titllada d’«escandalosa» per la censura de l’Espanya franquista, vaig parlar-ne en un article, publicat al Diari de Girona el dia 15 del mes de novembre de l’any passat, on recordava que havia tingut el goig de conèixer personalment i fer amistat amb la bella i simpàtica Sílvia Morgan (que, en realitat, es deia Maria dels Àngels Borràs i Comas), en ocasió de l’esmentada filmació, realitzada a la ja antiga capital del Protectorat espanyol al Marroc (aleshores, tant aquest protectorat com el francès havien desaparegut, igual que la zona internacional de Tànger, i tot era el Regne del Marroc, governat pel monarca Mohamed V), article que vaig fer immediatament després d’haver-me assabentat de la trista notícia de l’òbit de l’estrella barcelonina, donada a conèixer pel mateix rotatiu gironí.

Segons el nebot de la Sílvia, el poeta, escriptor i economista Josep C. Vergés, fill de Josep Vergés, fundador del setmanari Destino i de l’editorial del mateix nom, que publicà l’obra completa de Josep Pla, Diari de Girona fou l’únic mitjà de comunicació de l’Estat espanyol que parlà del decès, a l’edat de 85 anys, de la seva tia, germana de la seva mare. Sílvia (al principi, Sylvia) Morgan debutà al cinema el 1943 i participà, al llarg de la seva carrera -finalitzada a començament dels anys 60-, en una trentena de pel·lícules, com ¿Crimen imposible?, el 1955, amb la qual guanyà, a Madrid, un importantíssim premi d’nterpretació, .

Josep C. Vergés agraí, en una carta oberta al Diari de Girona, l’emocionat record africà que jo vaig dedicar a Sílvia Morgan i que, un cop «jubilada» com a actriu -als seus 40 anys i escaig-, es casà amb el productor cinematogràfic S. Newman i se n’anà a viure a Roma, tot primer, i, més tard, al desert d’Arizona, on trobà la mort i rebé sepultura.

De forma totalment inesperada, remenant papers i documents antics que conservo dels meus vells temps de periodisme a l’Àfrica del Nord, he retrobat l’«escandalosa» foto dels anys 50 de Sílvia Morgan, que ja donava per perduda, cosa que em sabia molt de greu, i que, amb gran complaença, avui ofereixo als lectors del meu blog. La llavors popularíssima Sílvia -enguany, lamentablement, del tot oblidada- hi escrigué, tal com es pot comprovar, el següent: «Para los redactores de “Diario de África” con toda mi simpatía, Sílvia Morgan», després d’una entrevista que li féu Carlos de Yrissari, parlant els dos en català, i publicada parcialment, en honor d’ella, també en català.

I és que Carlos de Yrissari, igual que d’altres redactors de l’històric Diario de África (desaparegut cap a la meitat de la dècada dels 60), així com del seu gran suplement del dilluns, África Deportiva (aquest deixà de sortir el 1959), coneixia la llengua materna de Sílvia Morgan. Una llengua que, contràriament a allò que succeïa a l’Estat espanyol, els periodistes que treballàvem llavors als dos únics diaris hispano-marroquins que quedaven (un a Tànger, que era l’España, i l’altre a Tetuan), i que no trigarien gaire a veure’s forçats a plegar veles, podíem utilitzar, amb tota llibertat, al nou Regne del Marroc.


Emili Casademont i Comas

1 comentari:

Salvador ha dit...

M'ha agradat molt el teu article sobre la foto escandalosa.
Enhorabona, et seguiré...