dimecres, 11 de febrer del 2009

"El Cant Coral a Catalunya a 78 rpm", un nou CD de l'A.S.P.E.


Recuperar el passat sempre m'ha resultat interessant, igualment si sóc jo que trafico amb coses que crec que poden ser-ho per aquells que em llegeixen o m'escolten, o bé si ho fa altri. Avui, però, estic content per l'enviament que m'ha fet l'Emili Casademont, un bon amic i col·laborador en el sentit que m'ha tramés un CD, des de Figueres, editat per l'Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Enregistrat (Barcelona), amb el nom d'El Cant coral a Catalunya a 78 rpm, el qual recupera 24 obres de discs a 78 revolucions per minut. L'A.S.P.E. va ser fundada l'any 2002, sense ànim de lucre i amb l'objectiu de promoure i participar en qualsevol activitat relacionada amb la conservació i difusió del nostre patrimoni sonor, dins el període que inclou, des dels seus orígens fins a la dels discos de 78 rpm (1876-1957).

L'Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Enregistrat, va editar l'any 2006 el primer disc CD, Música i Actors Catalans Girant a 78 (1904-1948), aplegant tot un ventall d'estils i d'intèrpretes. En aquella ocasió es va creure quie no hi podia faltar un recull del nostre cant coral, representat per formacions històriques com l'Orfeó Gracienc, l'Orfeó Català i l'Orfeó de Sarrià. El resultat d'aquesta experiència els va encoratjar a portar a terme el nou projecte que ara presenten. Es tracta d'un treball que consideren pioner dins d'aquest gènere, ja que mai abans s'havia fet un recull d'aquesta mena.

Aquest nou treball, El Cant Coral a Catalunya a 78 rpm, és fruit d'un acurat i laboriós recull de vint-i-quatre cançons i vint masses corals.

Al llibret que acompanya el CD, hi ha interessants col·laboracions de Josep Perramon, de la font del qual és de justícia dir hem begut part d'aquesta informació, i ressaltar que és de la seva col·lecció que podem veure les atractives fotografies de corals i encara de l'Orquestra Grazy Boys que acompanyava l'Orfeó Sarrianenc l'any 1933. Amb Josep Perramon, hi trobem Antoni Torrent, Jaume Carbonell, Jaume Moral, Lluís Albert, Mercè Rubio i Maria Antònia Ferrer. Menció a part és el treball Els Cent Homes d'en Fontbernat, escrit per l'autor del llibre L'home d'Els Cent Homes, Emili Casademont.

Ara és a La Veu de la Sardana de LA MAÑANA, on su dono la bona nova, serà però a través del programa La Sardana de Ràdio Lleida que us oferiré les cançons. Cançons dels discs que avui teniu a la foto del diari, discs d'enregistraments històrics com són els de les discogràfiques Odeón, Disque Zonophone, Victrola, Columbis, La Voz de su Amo, Regal i Delfos. Amb tot això, ultra les corals, hi trobarem la Cobla Barcelona, la Banda del Regiment Jaén 25, l'Orquestra Típica i Crazy Bois, i el cantant Marcos Redondo.

Pel que fa a mi, i en relació a aquest cantant, em recordarà el gramòfon que teníem a casa amb aquella "trompa" i l'estri, a casa en deien el diafragma, en què posàvem les agulles que compràvem a les botigues Guarro i Moron. Els discs d'aleshores a casa eren majorment de sarsuela. Era el que el meu pare l'hi agradava, puix era apuntador de la Societat Coral La Paloma, local on en aquells anys se n'hi representava.

Felicito ben efusivament l'Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Enregistrat. Llarga vida a tan lloable iniciativa.

SEBASTIÀ GRÀCIA I PETIT
"Bon dia"
Diari LA MAÑANA (Lleida)
(31-1-2009)